WOZ bezwaar maken

WOZ bezwaar maken

We moeten in Nederland allemaal belasting betalen. Voor iedereen die in het bezit is van een koopwoning, wordt de hoogte van de te betalen belastingen grotendeels bepaalt op basis van de WOZ-waarde van de woning. Die WOZ-waarde wordt door de gemeente vastgesteld. Maar het kan gebeuren dat de gemeente de WOZ-waarde te hoog inschat. In dat geval kun je WOZ bezwaar maken.

Waarom WOZ bezwaar aan ons uitbesteden?

  • Regel WOZ bezwaar eenvoudig online
  • Deskundig advies op maat
  • No Cure? No Pay!

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?

De gemeente kijkt voor het bepalen van de WOZ-waarde ten eerste naar het bedrag dat jouw woning op de waardepeildatum (1 januari van het voorgaande jaar) zou moeten opbrengen. Er wordt tevens een taxateur ingeschakeld die kijkt naar de waarde van vergelijkbare woningen in dezelfde buurt. Daarbij houdt hij rekening met relevante factoren die van invloed zijn op de waarde, zoals de grond, de oppervlakte en bestemmingsplannen. De taxateur zal bij wijze van steekproef ook vergelijkbare woningen bezoeken. Alle verzamelde gegevens worden vervolgens vastgelegd in het taxatieverslag. Dit kun je indien gewenst bij de gemeente opvragen – iets dat zeker aan te raden is als je WOZ bezwaar wilt maken.

Wat zijn de gevolgen van een te hoge WOZ-waarde?

Als je van plan bent op korte termijn je huis te verkopen, dan kan een hogere WOZ-waarde voordelig voor je uitpakken. Potentiele kopers zullen namelijk ook de WOZ-waarde van je woning opvragen en op basis hiervan een bod doen. Maar in verreweg de meeste gevallen is een te hoge WOZ-waarde in je nadeel: je moet dan meer belasting betalen. De WOZ-waarde wordt namelijk gebruikt om de hoogte van onder andere gemeentelijke heffingen, waterschapsbelasting en inkomstenbelasting te bepalen. En meer belasting betalen, daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

WOZ bezwaar maken, hoe pak ik dat aan?

Wil je WOZ bezwaar maken, dan moet je dat binnen 6 weken na ontvangst van de jaarlijkse WOZ-beschikking doen. In de bijlage van de WOZ-beschikking staat beschreven hoe de bezwaarprocedure in zijn werk gaat. Omdat je wel goed moet kunnen onderbouwen waarom je het niet met de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde eens bent, is het raadzaam om het indienen van het bezwaarschrift uit te besteden aan een bureau dat hierin gespecialiseerd is. Bij MaakWOZbezwaar.nl regel je dit eenvoudig online. En omdat we werken op basis van No Cure, No Pay, kost het jou helemaal niets!

Ja, ik wil WOZ bezwaar maken!